Elan 400 – Dette funker

Fjord Sail har jobbet i mange år for å få mer fokus på seilglede og performance i Elans båter. Som et direkte resultat av diskusjonene vi har hatt med Elan denne våren, innfører de nå en ”S-line”. Vår nye Elan 400 er en form for prototype for denne serien. Den første Elan 400 som er brukt i alle publiserte tester veide åtte og et halvt tonn, mens vår båt veier under syv. Vektreduksjonen er kommet ved valg av byggemetoder samt fjerning av noe utstyr (Hydraulisk landgang etc)

Nå er båten ferdig og spenningen var selvsagt stor med hensyn til om den reduserte vekten ville gi den ønskede effekten. Vår oppfatning er at en moderne performance båt må kunne plane på flatt vann i forhold som en litt over gjennomsnittlig seiler behersker.

Under følger mitt første unntrykk av båten etter å ha seilt de første 300 nautiske.

Vi har seilt stort seilt lens med asymmetrisk enten på bauspyd eller med vårt ASOP system (Strengt tatt ASP siden bommen var fra en 350…). Vinden varierte fra 10 til 20 knop. Hoved konklusjonen må bli at dette er en blanding av en en 350 og en 410. Den er 80% 350 og 20% 410. Det er mye stabilitet og rorkontroll. Samtidig er den såvidt lett at man kjenner kraftig akselerasjon i rossene. Med to ror har man en enorm rorkontroll, men skrogfasongen og vekten gjør også båten mer urolig å styre enn en 410. Det er ikke en båt man seiler alene uten pilot (Tro meg – vi har forsøkt). I mye vind vil dette være en båt hvor mannskapet i stor grad vi bli begrensningen. Her er det store muligheter for kjøre på med mye trykk men samtidig ha muligheten for å styre i bølger på samme måten som en 350. Det er mye bæring forskipet og båten flyter oppå vannet med mye press i stedet for å grave seg ned. På kryss føles den litt mer 410 enn en 350. Det er mer masse og mer stabilitet. Men det volumiøse forskipet gir ikke den samme myke gangen i sjøen som en 410 eller en Elan 37. Dette er etter vår oppfatning prisen man må betale for unnavinds egenskapene

Når den asymmetriske spinnakeren kommer opp blir det liv. Det er store krefter, men ikke så store som i en 410. Farten tror vi er i overkant av en 410 på lens og vesentlig høyere på skarpe vinkler når båten kommer i plan. Vi hadde problemer med en fartsgiver på turen og manglet derfor true wind. Det ble mye hoderegning. Men det virker som man kommer i plan fra ca 16 knop TWS ved å gå høyt nok (+- 120 TWA). Det er litt høyere enn Elan 350.Ved høyere vindhastigheter forblir man i plan også på dypere vinkler. Båten planer ved ca 10 knop båtfart.

Fartspotensialet i denne båten tror vi er meget stort. Vi tror den er vesentlig raskere enn en 350 på slør selv om polardiagrammene viser noe annet. På vår korte tur seilte vi vesentlig raskere enn polardiagrammet sier på slør. Men samtidig er det mer krevende å ta ut dette potensialet enn i en 350. Det er store krefter og hvis/når noe går galt er det vanskeligere å ta seg inn igjen og det ender fort med materielle skader. Det er rett og slett fordi det er en større båt.

Fordelene med båten er at den har et fantastisk bovolum samtidig som det er en rask båt.

For sånne som oss er opplevelsen av å seile i plan helt uanstrengt en sterk opplevelse. Det er vår klare oppfatning at alle performance orienterte båter vil gjøre dette i fremtiden. Elan 310, 350 og nå heldigvis 400 gir alle denne opplevelsen. Det er dette som er fremtiden.

Tor Hove

Reklamer

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: