Jibbing – ASOP

Asymmetric Spinnaker with Oversized Pole (ASOP)

Dette konseptet er helt overlegent til shorthanded sailing.

Den store fordelen er at hele jibbeprosessen av natur er sekvensiell og ikke parallell. Det faller helt naturlig å utføre manøveren i en rekkefølge med en operasjon av gangen. Dermed er det mye lettere å få til alene eller med to personer.

Prinsippet er å seile båten på en stabil slørekurs i den innledende fasen. Mens båten går på denne kursen, fjerner man bras og bom slik at spinnakeren ender opp med å fly som en vanlig genakker som kun henger i tackline.

Neste trinn er å jibbe spinnakeren på samme måte som man ville gjøre det med en vanlig genakker. Dette gjøres «outside». Det betyr at spinnakerskjøtet er ført på utsiden av tackline slik at spinnakeren må rotere rundt forliket sitt i jibben.

Selve jibben er en treningssak. Det som er viktig er at man går inn i selve jibben med bra trykk i skjøtet. Mens man har bra trykk, mater man ut en drøy meter på skjøtet kontrollert samtidig som svingen starter. Før man mister trykket, lar man skjøtet gå og begynner å hale på motsatt side. Her må det hales så fort som overhode mulig. Båten roteres så langt at man kommer opp på en markant slør slik at spinnakeren fylles igjen. Så snart den er fylt, er det vikrig å mate ut igjen på skjøtet for å unngå for store krefter og en broach

Siste fase er å montere opp igjen bommen og trimme opp brasen.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: